fbpx

Sipoon ja Porvoon merialue

Sipoon ja Porvoon merialueen saaristo Helsingin itäpuolella on Suomenlahden saaristoa kauneimmillaan. Seudun monimuotoiset maisemat vaihtelevat rehevistä kaislikoista tuulen pieksemiin kalliorantoihin, karuihin luotoihin ja upeisiin hiekkarantoihin, ja suuret saaret muodostavat mantereen kanssa laajoja salmimaisia sisäselkiä. Saaristossa on useita luonnonsuojelualueita ja useita kenen tahansa vapaasti käytössä olevia virkistysalueita.

Sipoon ja Porvoon merialue on erittäin suosittua vapaa-ajankalastusaluetta. Tilastoitujen kalastuspäivien perusteella se on Suomenlahden toiseksi tärkein kalastusalue. Suosiota ei tarvitse ihmetellä, sillä pääkaupunkiseudun läheisen sijainnin lisäksi seutu tarjoaa hienot puitteet kalastukselle, ja sisäsaaristo on ollut jo pitkään ja laajalti tunnettu hyvistä hauki- ja kuhakannoistaan. Alueella on kalastuksen lisäksi paljon muutakin vesien virkistyskäyttöä, sillä se on muun muassa melojien suuressa suosiossa. Saaristossa on myös melko paljon ranta-asutusta ja kesämökkejä. Iso osa ranta-alueista on luonnonsuojelualueita lukuun ottamatta rakennettu asuin- ja mökkikäyttöön, joten vene on kalastuksessa melko välttämätön.

Alueen tärkeimmät saaliskalat ovat ahven, hauki ja kuha. Sipoon ja Porvoon merialueiden haukikanta on hyvä, ja myös kookkaampia haukia esiintyy – etenkin Porvoon puolella. Sisälahdissa ja sisemmillä selillä on myös runsaasti kuhaa, mutta suuren suosion kääntöpuolen, kovan pyyntipaineen, vuoksi kuhat ovat pienehköjä. Kuhan ammattikalastukselle vuoden 2019 alusta asetetut aiempaa korkeammat alamitat kuitenkin korjaavat ongelmaa parasta aikaa.

Sipoon-Porvoon merialue on selvästi rehevöitynyt, joka on toisaalta vaikuttanut kuhan runsastumiseen alueella, mutta valitettavasti sen epäillään vaikuttaneen myös haukikannan vähenemiseen väli- ja ulkosaaristossa. Tarkempaa tutkimustietoa tästä olettamuksesta ei kuitenkaan tietääksemme ole olemassa. Sisäsaaristosta ulommas merelle lähtevä saattaa hyvällä tuurilla (no hyvä on, myös taidolla ja paikallistuntemuksella on osuutensa) tavoittaa siimansa päähän myös meritaimenen.

Kalastamaan Sipoon ja Porvoon merialueelle

Lisätietoa Sipoon ja Porvoon alueesta

Lähtösatamat

Kalkkirannan vierasvenesatama. Sipoon saariston kalaisat alueet lähellä, alueella yleisiä Sipoon kunnan virkistysalueita,  yhteysalus Norkullalandetin Seasong -kokous-, juhla- ja majoituskohteeseen.

Karhusaari. Sipoon saariston kalaisat alueet lähellä, rannassa kauppa ja pieni kahvila.

Hamarin venesatama. Hamarin venesatama toimii kalastusreissun lähtöpaikkana Porvoon saaristoon.

Tirmon saaristokeskus. Porvoon saariston kalapaikat lähellä, rannassa ravintola ja kauppa sekä tapahtumia kesäaikaan.