fbpx

Helsingin merialueet

Kymmenestä nykysuomalaisesta suunnilleen seitsemän asuu kaupungissa tai kaupungin taajama-alueella. Muuttoliikkeellä maaseudulta kaupunkeihin on vaikutuksensa myös kalastusharrastukseen, mutta onneksi kaupungin sykkeestä ja urbaanista ympäristöstä ei ole pakko lähteä merta edemmäksi kalaan. Pääkaupunkimme Helsinki on rakennettu meren rannalle, ja sen edustan merialueet tarjoavat niin helsinkiläisille kuin kaupungissa vieraileville matkailijoillekin monipuoliset ja laajat kalastusmahdollisuudet. Helsingistä löytyy luontoa, kalapaikkoja ja retkikohteita jokaiseen makuun, ja hauskin tapa tutustua Helsingin merialueeseen on opastettu kalastusretki Helsingin parhaat kalapaikat tuntevan ammattitaitoisen kalastusoppaan veneessä.

Helsinki on todellinen merikaupunki, sillä noin seitsemänkymmentä prosenttia sen kokonaispinta-alasta on merta. Helsingin merialue koostuu laajoista, suojaisista ja rehevistä sisälahdista, harvahkosta saaristovyöhykkeestä, ulkomeren luodoista ja avomerialueesta. Suomenlahdelle tyypillinen saaristovyöhyke puuttuu Helsingin edustalta lähes täysin – kaupungin erottavat avomerestä vain muutama karu pikkusaari ja kallioluoto, sekä pari suurempaa saarta. Kaupungin edustan merialue on ympäristön kuormituksesta hieman rehevöitynyt, mutta ulkomerellä vedenlaatu on parempi.

Helsingin merialueet kalastuskohteena

Helsinkiläiset ovat vuosisatojen ajan hyödyntäneet merta niin elääkseen kuin virkistäytymiseenkin. Helsingissä on pitkät perinteet kaupunkikalastuksesta, ja kalastus on nykyäänkin todella suosittu vapaa-ajan viettomuoto. Helsingissä on enemmän kalastuksenharrastajia kuin missään muussa Euroopan pääkaupungissa! Helsingin kaupunki on ottanut kalastuksen hienosti huomioon muun muassa rantarakentamisen yhteydessä; kalastuskäyttöön tarkoitettuja laitureitakin on rakennettu ympäri Helsinkiä.

Helsingin merialueelta on tavattu suunnilleen kuuttakymmentä kalalajia. Suosituimpien saalislajien, kuhan, ahvenen, siian ja taimenen lisäksi kaupungin alueelta voi tavoitella kymmeniä muita lajeja. Yleisimmät ja tärkeimmät kalastettavat lajit ovat kotoisia, mutta joskus Helsingin rannoille saattaa vaeltaa myös muualle Itämeren alueelle istutettua lajistoa, kuten kyttyrälohta ja hopealohta. Helsingin vedet tarjoavat siis erinomaiset edellytykset vaikkapa suosiotaan hurjasti kasvattaneeseen lajikalastukseen, joka tuo mielenkiintoista vaihtelua kalastukseen ja tarjoaa taatusti riittäviä haasteita.

Merialueen haukikannat ovat kohtalaisia ja ahvenen keskikoko on tavanomainen. Kuhakannat ovat vahvat, mutta voimakkaan kalastuspaineen vuoksi keskikoko tuppaa jäämään vaatimattomaksi. Vaikka Helsingissä voi harrastaa lähes kaikkia pyyntimuotoja, me jätämme lohisiimahommat muille ja keskitymme pääasiassa jigikalastukseen. Lajeista tavoittelemme Helsingin merialueella pääasiassa ahventa, meritaimenta ja etenkin kuhaa, joka on kesäisen Helsingin tavoitelluin saalislaji. Hyviä kuhapaikkoja löytyy Helsingin kaikilta sisälahdilta. 

Oppaan kanssa kalaan

Tervetuloa kalareissulle Helsinkiin – tutustu palvelutarjontaamme tai ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Tietoa Helsingistä

Lähtösatamat Helsingissä

Helsingin kauppatori. Majoitusta ja muita palveluita yllin kyllin, paljon nähtävää Presidentinlinnasta lähtien ja urbaanit kalapaikat sijaitsevat lähellä. Venekalastus kesäisen Helsingin edustalla on mieleenpainuva kokemus, ja hieno mahdollisuus tutustua Itämeren helmeen myös meren suunnasta. Näe Helsinki mereltä!