fbpx

Inkoo

Inkoo on rannikkokunta, joka sijaitsee Länsi-Uudellamaalla vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä länteen. Tienoo on osa Suomenlahden rannikon kauneinta kulttuurimaisemaa, jossa viljasta lainehtivat pellot yhdistyvät saaristomeren kimalteleviin aaltoihin. Inkoossa on vuosisataiset perinteet maanviljelystä, karjanhoidosta ja kalastuksesta, jota on harjoitettu niin kauan, kuin alueella on ollut asutusta. Seutukunnan rikas historia ulottuu viikinkiaikaan asti, ja merkkejä ihmisasutuksesta Inkoon alueella on löydetty liki 10 000 vuoden takaa.

Inkoo on Suomen eteläisimpiä kuntia ja kuuluu hemiboreaaliseen metsävyöhykkeeseen eli tammivyöhykkeeseen, alueeseen, jota Suomenlahti viilentää kesällä, ja lämmittää talvisin. Inkoon metsät ovat pääasiassa kuusimetsää, mutta myös lehtoja ja kuivia mäntykankaita on runsaasti. Helsingin kaupungin omistaman virkistysalueen Elisaaren alueella kasvaa Suomen toiseksi suurin luonnonvarainen tammimetsikkö. Saaristoalueen vallitsevina metsätyyppeinä esiintyvät tuorekangas ja lehtomainen tuorekangas. Kaikki suomalaiset jalot lehtipuut kasvavat alueella luonnonvaraisina ja ilmasto on suotuisaa myös hedelmäpuille, kuten päärynä- ja luumupuille sekä kirsikkapuille. Saarissa kasvaa useita harvinaisia kasveja ja niiden eläimistö on runsasta; muun muassa hirviä ja valkohäntäpeuroja näkee paljon.

Inkoon saaristo on hyvin monimuotoinen, ja jaettavissa kolmeen selvästi erilaiseen alueeseen: sisäsaaristoon kaislikkolahtineen, välisaaristoon hajallaan olevine saarineen, ja ulkosaaristoon luotoineen. Saaristo on harvaa ja suuria saaria on paljon. Kivikoita ja karikoita on selvästi vähemmän kuin Helsingin itäpuolella sijaitsevalla rannikkokaistaleella, ja alueella on paljon laajoja, syvän veden ympäröimiä kaislikkolahtia. Inkoon saaristo on suosittua kesämökkialuetta (noin 2000 kesäasuntoa ja 300 pysyvää asukasta), joten vene on alueen kalastuksessa käytännössä välttämätön.

Kalastuskohteena Inkoon rannikkoalue on monipuolinen. Kuhat viihtyvät sisäsaariston hieman sameammissa vesissä erinomaisesti. Hyviä haukipaikkoja löytyy sisäsaariston kaislikkolahtien lisäksi myös välisaaristosta. Haukia Inkoon saaristosta saa hyvin koko avovesikauden, tosin kesällä niiden keskikoko tapaa pienentyä isompien haukien siirtyessä syvemmälle.

Muutamista hyvistä ottipaikoista mainittakoon Inkoon itäpuolen kuha- ja haukipaikoistaan tunnettu Pikkalanlahti, ja siitä edelleen itään päin ajellessa vastaan tuleva Inkoon kirkonkylän lahti, joka tunnetaan niin ikään isoista hauistaan ja kuhistaan. Alueella on paljon kaislikkolahtia, joita kannattaa kalastaa erityisesti aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Inkoon hiilivoimalaan johtavalta väylältä taas löytyy erinomaisia ahvenpaikkoja.

Kalastamaan Inkoon saaristoon

Tietoa Inkoosta ja alueen palveluista: www.inkoo.fi

Lähtösatamat Inkoossa

Inkoon vierassatama. Inkoon kirkonkylän vierassatama sijaitsee keskellä Inkoon saaristoaluetta, ja on siten erinomainen paikka lähteä kalareissulle. Sataman välittömässä läheisyydessä on viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita, polttoainejakeluasema, taksiasema, pankki, apteekki, terveyskeskus, elintarvikeliikkeitä ja paljon muuta. Sataman vierestä löytyy myös yksi Suomen suurimmista puurakenteisista kauppakeskuksista, kauppakeskus Strand.

Barösundin lossiranta. Barösundin saaristoalueen kalavedet sijaitsevat lähellä lossirantaa. Lossirannassa (Barösundintie 717, Inkoo) on kesäaikaan huoltoasema ja baari. Lossimatkan päässä kauppa ja kaupan laiturilla polttoainepiste. Alueella on tarjolla mökkimajoitusta.