fbpx

Särkisalo

Särkisalo, Finby, on entinen Varsinais-Suomen maakunnassa sijainnut kunta, joka lakkautettiin ja yhdistettiin Salon seudun kuntaliitoksessa yhdeksän muun kunnan kanssa Salon kaupunkiin vuonna 2009. Särkisalossa oli lakkautushetkellä suunnilleen 750 asukasta. Särkisalo sijaitsee Saaristomeren rannikolla ja siihen kuuluu kapea kaistale mannerta ja 119 sisäsaariston saarta. Alueella on ollut jonkinlaista asutusta, tai ainakin kauttakulkua, jo pronssikaudella, josta todistavat Puosinkalliolta löydetyt pronssikauden aikaiset hautaröykkiöt. Vakinaista asutusta Särkisaloon on arvioiden mukaan asettunut ensimmäistä kertaa suunnilleen 1100-luvulla.

Nykyinen väestö on keskittynyt pääasiassa saarille, joista suurimmat ovat Isoluoto, Ulkoluoto ja Pettu. 22 neliökilometrin pinta-alallaan Isoluoto on Särkisalon suurin saari, pääsaari, jossa sijaitsevat Särkisalon kirkonkylä, kuuluisa, aikoinaan useampaankin kertaan sortunut ja nyt jo lakkautettu kalkkikaivos, sekä kaivoksen viereen rakentunut saaren suurin kylä Förby. Helsingistä kertyy Särkisaloon matkaa noin 140 kilometriä.

Särkisalo on kuuluisa suurista haukisaaliistaan ja iso liuta Suomen suurimpiin lukeutuvia haukia onkin pyydystetty juuri Särkisalon vesiltä. Särkisalosta koukutettiin syksyllä 1998 myös Suomen suurin urheilukalastusvälinein pyydetty 18,8 kilon hauki. Siksi Särkisalo on monien mielestä Suomen paras haukipaikka. Tiedä siitä, mutta se on joka tapauksessa varmaa, että Särkisalo on erinomainen kalastuskohde ja epäilemättä yksi maamme parhaista haukivesistä.

Vaikka Särkisalo on tunnettu nimenomaan suurista hauistaan, Särkisalon vedet ovat vertaansa vailla myös kuhavesinä, ja lisäksi Särkisalosta voi tavoittaa niin ahvenen, meritaimenen kuin siiankin. Huippulaadukasta kuhan- ja ahvenen jigikalastusta etsivälle Särkisalon merialue tarjoaa toinen toistaan houkuttelevampia vedenalaisia patteja, joiden laitamilta taitava kalastusopas luotaa ja löytää huippuluokan apajat, ja kaislikkorantaakin löytyy hauenkalastajan koluttavaksi loputtomiin.

Särkisalon ainutlaatuinen saaristoluonto, henkeäsalpaavan upeat maisemat ja saaristomeri tarjoavat kalastuksen lisäksi mahdollisuuden moniin muihinkin harrasteisiin yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Alueella on muun muassa useita tutustumisen arvoisia luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaita alueita, jotka nykyään kuuluvat Natura 2000 -kohteisiin.

Kalastamaan Särkisaloon

Tietoa Särkisalosta ja Salosta

  • Särkisalon vuokramökkien, ravintoloiden ja kesäkahviloiden sekä lähiruokamyynnin tiedot: www.sarkisalo.fi
  • Salon matkailusivusto: saloon.fi

Lähtösatama Särkisalossa

Tiirannan vierasvenelaituri. Tiiranta (Tiirantie 1, 25630 Särkisalo) on suosittu lähtöpaikka Särkisalon kalaisille vesille. Tiirannassa on ympäri vuoden toimiva kahvila-ravintola A-oikeuksin ja elintarvikemyymälä. Lähistöltä löytyy paljon matkailuyrittäjiä, muun muassa Ylöstalon matkailutila, joka tarjoaa kalastajille tasokasta majoitusta. Mainittakoon että tilastojen tämän hetken ykkössijaa hallussaan pitävä 18,8 kilon suomenennätyshauki saatiin saaliiksi aivan Ylöstalon huviloiden läheltä vuonna 1998.